A. Berger przechodzi do rady nadzorczej, jego następcą będzie dr Söldner

Prezes zarządu CarGarantie Axel Berger przejdzie do rady nadzorczej przedsiębiorstwa.

Z dniem 1 stycznia 2019 prezes zarządu CarGarantie Axel Berger (62 lata) przejdzie do rady nadzorczej przedsiębiorstwa. Stanowisko prezesa obejmie dr Marcus Söldner i będzie on kierował przedsiębiorstwem wspólnie z Wolfgangiem Bachem, dyrektorem ds. finansów i ogólnego zarządzania.

Po ponad 20 latach działalności w zarządzie, z czego przez 12 lat w charakterze prezesa zarządu, Axel Berger zdecydował się na przejście do rady nadzorczej. Swoją karierę w CarGarantie rozpoczął on już w 1989 roku i od tamtej pory zajmował różne stanowiska kierownicze w zakresie sprzedaży – aż po członka zarządu. Poza jego bardzo silnymi działaniami operacyjnymi w sprzedaży, na sukces firmy wielokrotnie wpłynęły strategiczne decyzje – ostatnio zwłaszcza rozpoczęcie międzynarodowej współpracy w ramach IWS. Przy obecnym wolumenie składek w wysokości 200 milionów euro i współpracy z ponad 40 producentami i 23 000 dealerów, zajmująca się ubezpieczeniami  specjalistycznymi krajowa firma z Freiburga stała się jednym z liderów rynku europejskiego w sektorze ubezpieczeń gwarancyjnych dla branży motoryzacyjnej. Firma działa na arenie międzynarodowej w 22 krajach Europy i Azji.

Nowy prezes zarządu dr Marcus Söldner (lat 47) od 2,5 roku jest członkiem zarządu CarGarantie i do momentu przejścia na stanowisko prezesa był odpowiedzialny za rynki Europy Zachodniej i Wschodniej
oraz Azji, a także za rozwój biznesu i marketing. Przed dołączeniem do CarGarantie zajmował różne stanowiska kierownicze w branży motoryzacyjnej, m.in. w firmach, takich jak Allianz, BMW Group i Nissan, gdzie odpowiadał za rynki zagraniczne. Po przejęciu globalnej odpowiedzialności za działalność gwarancyjną firmy Nissan jako prezes Nissan Global Reinsurance, Ltd., przeszedł w roku 2016 do CarGarantie.

Wolfgang Bach (lat 60), jako dyrektor ds. finansów i ogólnego zarządzania, odpowiada za obszary finansów, controllingu, controllingu produktów, IT i human resources. Wraz z przejściem Axela Bergera
do rady nadzorczej przejmie on odpowiedzialność za kolejne obszary wewnętrzne jak dział obsługi gwarancji i dział prawny. Zanim przeszedł on do CarGarantie zajmował różne stanowiska w zarządzie koncernu Gothaer.

Wyraźnym celem zarządu jest dalsze umocnienie na pozycji europejskiego lidera w branży. Nacisk zostanie położony na poszerzenie współpracy z dealerami i producentami, a także na rozwój  dodatkowych produktów w sektorze gwarancji i programów lojalnościowych oraz dalsze wzmacnianie oferty usług.

Axel Berger, prezes zarządu (w środku), Wolfgang Bach, dyrektor ds. finansów i ogólnego zarządzania (z lewej), dr Marcus Söldner, dyrektor ds. sprzedaży (z prawej)